Schouderklachten

Schouderklachten komen best vaak voor

Uit onderzoek blijkt dat 15% van de vrouwen en 25% van de mannen in zijn leven last krijgt van zijn of haar schouder. Schouderklachten zijn vaak het gevolg langdurige overbelasting. Bij Fysiotherapie Vlaardingen zien we dat dit door je werk kan komen, vooral bij zware beroepen zoals timmerman, stratenmaker, schilder, verpleegkundige, etc. Hierbij wordt er over een langere periode veel van de schouder gevraagd. Dit is op korte termijn meestal geen probleem, maar kan op lange termijn voor klachten zorgen.

Aan de andere kant kan het ook voortkomen door een verlaging van je belastbaarheid, denk na een zwangerschap of een langdurige periode van stress waar je geleidelijk aan last krijgt van je schouder.

Daarnaast zijn veel schouderklachten het gevolg van een acuut trauma. De pijn schiet er in dit geval plotseling in en is vaak in het begin hevig. Dit kan bijvoorbeeld zijn na een val op de schouder, maar ook bij het tillen van een (te) zwaar gewicht. Veruit de meeste schouderklachten zijn relatief onschuldig en herstellen met rust of de juiste oefeningen. Een aantal meer serieuze schouderklachten zijn hieronder genoemd.

  • Tendinopathie/Tendinose, oftewel peesaandoeningen. Pezen kunnen gaan ontsteken of in sterkte afnemen, wat pijnklachten geeft tijdens het bewegen van de schouder. Deze pijn treedt vooral op als de pezen hard moeten werken of wanneer de arm omhoog gaat, omdat dan de ruimte in het schoudergewricht minder wordt.
  • (Sub)luxaties, beter bekend als een ‘arm uit de kom’. Een arm uit de kom kan het gevolg zijn van een plotseling trauma, zoals een val of een botsing. In enkele gevallen kan dit ook ontstaan zonder duidelijke oorzaak. Het is belangrijk de schouder rustig op te trainen, meestal gaat dit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Hiervoor is een periode van rust noodzakelijk.
  • Slijmbeursproblemen, de slijmbeurs is een water houdend zakje in de schouder die ervoor zorgt dat de pezen soepel langs het gewricht kunnen bewegen. Bij een ontsteking hiervan zullen vooral bewegingen boven het hoofd pijnlijk zijn, net als kracht zetten met de schouder.
  • Frozen Shoulder, bij een Frozen shoulder is er sprake van verkleving van het gewrichtskapsel vaak na een trauma of operatie. Het gewrichtskapsel zit om het gehele gewricht, waardoor een verkleving ervoor zorgt dat de schouder in alle bewegingen pijnlijk en/of beperkt is. Langdurig de schouder niet gebruiken, wanneer deze bijvoorbeeld in een mitella zit, kan een oorzaak hiervan zijn. In veel gevallen is de oorzaak echter niet duidelijk.
  • Artrose(slijtage), slijtage van de schouder komt niet zo vaak voor als bij andere gewrichten, zoals de knie en de heup. Het ontstaat vaak bij mensen die voorafgaand een schouderbreuk of andere gecompliceerde schouderklachten hebben gehad.

Schouderklachten

De schoudergordel bestaat uit meerdere botten en gewrichten:

  • de bovenarm
  • het sleutelbeen
  • het schouderblad.

Een belangrijk deel van de beweeglijkheid van de schouder is ook afhankelijk van de bovenrug en nek. Deze schoudergordel moet zijn stabiliteit vooral halen vanuit aanspanning van spieren. Daarom is het ter preventie van schouderklachten belangrijk dat de spieren rond de schouder en het schouderblad in goede conditie zijn. Tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek is dit een belangrijk onderdeel in het analyseren van de klacht en de ontstaanswijze hiervan.

Wat kan je zelf doen als je last hebt van je schouder?

Bij schouderklachten is het belangrijk om te blijven bewegen met de schouder, zonder dat dit de pijn verergerd.

De schouder hele dagen stil houden zal eerder een negatief dan een positief effect bewerkstelligen. Als je rust hebt gehouden en  de klachten minder zijn kan je met een rustige opbouw meer met de schouder gaan trainen en er meer mee gaan doen. Op deze manier zou je binnen 3 tot 4 weken flinke verbetering moeten opmerken. Hierbij heeft de manier waarop je met de schouderklachten omgaat de grootste invloedt op je herstel.

Kortom, zorg ervoor dat je de schouder blijft bewegen wanneer dit kan, maar probeer je klachten dan niet te verergeren.

Kom je niet van de schouderklachten af en heb je vragen? Klik dan hieronder voor vragen, advies of een afspraak.

Fysiofoon

Als je vragen hebt voor de fysio, gratis en vrijblijvend.

Healthcheck

Een gratis afspraak bij ons op locatie voor vrijblijvende vragen.

Fysiofoon

Om direct telefonisch een afspraak te maken.