Nekklachten

Veel mensen hebben last van nekklachten

Het goede nieuws is dat deze klachten erg goed aan te pakken zijn en dat er snel verbetering te behalen is.

Nekpijn wordt gevoeld op het achterhoofd tot laag in de nek net tussen de schouderbladen. De pijn kan ook uitstralen naar de schouders en/of armen maar ook naar het hoofd. In de arm kan eventueel ook tintelingen gevoeld worden. De pijn kan verergerd worden door te bewegen met het hoofd en/of met het tillen van een zwaardere last.

Nekpijn kan ook samen gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn en pijn in de schouder en/of armen. De fysiotherapeut kan in zijn onderzoek onderscheiden wat de aard van deze klachten zijn en je hier vervolgens van af helpen.

Wat is de oplossing voor je nekklachten?

Een goede manier om nekklachten aan te pakken is het inzetten van oefentherapie tijdens je fysiotherapeutische behandeling om de spieren weer de prikkel te geven om je hoofd-, nek- en schouderregio te versterken. Een combinatie met medical taping is in het begin zeker ook een mogelijkheid om snel verbetering te merken in de bewegelijkheid.

Merk je geen verbetering van je nekklachten en wil je dat er met een specialistisch oog naar jouw klacht wordt gekeken? Maak dan een afspraak bij de fysiotherapeut voor behandeling en advies op maat.

Je kan binnen 48 uur bij ons terecht en een afspraak maak je door te bellen met 010-30 72410 of door ons afspraakformulier in te vullen. We helpen je graag!

nekpijn
Hoe onstaan nekklachten?

Nekpijn is na lage rugpijn wereldwijd de grootste categorie van lichamelijke klachten. 70% van de mensen ervaren wel eens in hun leven nekpijn, hiervan zoekt ongeveer 20% van de mensen hulp voor bij een arts of fysiotherapeut.

Nekpijn kan meerdere oorzaken hebben, een aantal voorbeelden hiervan zijn:
 • Slapen in een ongemakkelijke positie voor de nek
 • Vallen of een een aanrijding met een plots inwerkende kracht op het hoofd, bijvoorbeeld een kop-staart botsing
 • Het hoofd herhalend van de ene zijde naar de andere brengen, bijvoorbeeld met zwemmen
 • Voor een langere tijd in een ineengekrompen houding naar een beeldscherm kijken
 • Inactiviteit
 • Langdurige stress en/of spanningen
 • Het hoofd voor een langere tijd in een ongemakkelijke positie houden

Het beloop van nekpijn is over het algemeen goed, na zes weken neemt 45% van de klachten af. Als er in die zes weken een afname is van de mate van beperking en een toename in activiteiten, is er een normaal beloop. We spreken van een afwijkend beloop als  dit langer duurt dan zes weken.

Een aantal factoren die kunnen bijdragen aan een afwijkend beloop:
 • Een niet aangepaste houding- en/of bewegingsgedrag:
  • Inactiviteit
  • Overactiviteit
 • Een voorgeschiedenis van eerdere klachten
 • Aanhoudende stress en/of spanningen
 • “Een slechte houding”

Een slechte houding wordt vaak ook als oorzaak opgegeven, denk dan aan een voorovergebogen houding met opgetrokken schouders. Dit is niet de oorzaak maar een onderdeel van een groter probleem waarbij er sprake is van een inactieve leefstijl.

Een inactieve leefstijl zorgt ervoor dat de spieren niet gestimuleerd worden waarvoor ze eigenlijk gebruikt worden, het ondersteunen van de hoofd-, nek- en schouderregio.

Je kan het vergelijken met het op vakantie gaan naar een zonnig oord waarbij je de eerste week lekker in het zonnetje ligt op een stretcher. Na een aantal dagen begin je je wat stijver te voelen en ontstaan er wat zeurderige pijntjes. Dat is het lichaam die op zo’n manier zegt om weer wat te bewegen.

Dit betekent dus dat een voorovergebogen houding ‘slecht’ is: het is het lang in één houding blijven wat de mogelijke klachten veroorzaakt.

Dus houd je klachten en wil je van je nekpijn af?

Je kan binnen 48 uur bij ons terecht en een afspraak maak je door te bellen met 010-30 72410 of door ons afspraakformulier in te vullen. We helpen je graag!

Fysiofoon

Als je vragen hebt voor de fysio, gratis en vrijblijvend.

Healthcheck

Een gratis afspraak bij ons op locatie voor vrijblijvende vragen.