Knieklachten

Knieklachten zien wij als fysiotherapeuten vaak voorbij komen

Er zijn verschillende soorten en verschillende oorzaken, lees hieronder meer hierover;

Artrose / slijtage

De grootste oorzaak van knieklachten bij vijftig plussers is artrose, oftewel slijtage. Slijtage van gewrichten is het gevolg van ouderdom, maar kan vervroegd of in hevigere mate voorkomen bij mensen die in het leven de knieën zwaar belasten (bijvoorbeeld op werk of door topsport) of (gecompliceerde) breuken rond het kniegewricht oplopen. Dit betekent echter niet dat je je knieën zo min mogelijk moet belasten: door de knieën te belasten ga je veel andere klachten tegen en behoudt of verbeter je de spierkracht in je benen. Sterke benen hebben een positief effect op het tegengaan van knieklachten.

Het goede nieuws is dat fysiotherapie vanaf volgend jaar voor 12 behandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering voor knieklachten als gevolg van artroseklachten!

Knieklachten zijn ook onder te verdelen in het ontstaan ervan, dat wil zeggen of de klachten komen door overbelasting of door een traumatisch ontstaansmoment.

Overbelasting

Knieklachten door overbelasting is vaak het gevolg dat er een prikkel is geweest in duur die je knie op dat moment niet aankon. Denk dan aan het sporten waarbij je met hardlopen of fitnessen last hebt van een zeurend pijntje aan de knie.

Veel voorkomende blessures die we als fysio zien zijn klachten aan de voorzijde van de knie.

Klachten aan de voorkant van de knie? Dat is toch wel erg algemeen? Ja, dat klopt! Het wordt ook wel anterior knee pain in het Engels genoemd. De pijn wordt aan de voorzijde van de knie gevoeld, deze komen langzaam opzetten en uit zich in een scherpe pijn bij inspanning en/of een zeurende pijn die op de achtergrond aanwezig is.

Pijn in de knieholte komen we ook tegen als fysio, dit kan voortkomen uit een overbelasting van een van de pezen van de hamstrings bijvoorbeeld.

Een dikke knie die bij het buigen pijnlijk is wil ook nog voorkomen na een eerdere overmatige inspanning.

kniepijn artrose

Een traumatisch ontstaansmoment

Knieklachten als gevolg van een traumatisch ontstaansmoment ontstaat  door een prikkel waarbij de knie een piekbelasting heeft gehad. Dat gebeurt jaarlijks bij  zo’n 860.000 mensen en dat is 20% van alle sportblessures24% daarvan wordt door een Fysiotherapeut behandeld.

Denk dan aan bijvoorbeeld:

  • Het verstappen
  • Het verdraaien van de knie
  • Een tackle op het veld als voetballer tegen je been aan
  • Van de trap vallen

Het kan zijn dat je direct na de trauma een dikke knie hebt gehad die pijnlijk is met het bewegen (vooral het buigen) en warm aanvoelt. Het kan zijn dat er ook blauwkleuring is geweest.

Afhankelijk van de ernst van de klachten kan het met een weekje over zijn, maar het kan ook langer duren. Is de pijn daarna ondragelijk en kun je niet op het been staan of vertrouw je het gewoonweg niet dan is een bezoek naar de eerste hulp de eerste de beste uitkomst.

Mocht het nou gaan en de klachten nemen langzaam af, dan zou na een weekje of drie de zwelling en de meeste pijn wel over moeten zijn.

Wat kan je doen als je knieklachten hebt?

Het eerst zelf even aankijken wat er gebeurt als je de inspanning verminderd, meestal is het advies om in ieder geval naar kunnen je knie te gebruiken. Mocht je het alsnog niet vertrouwen, dat het te lang duurt en/of heb je advies nodig, kom dan gerust bij ons langs.

Wij zullen samen met je kijken waar de klachten vandaan komen en wat de oorzaken zijn, om dan met een gericht plan om jou klachten onder de knie te krijgen.

Vaak houdt het in om de kniestabiliteit en de algehele beenkracht te vergroten, dit natuurlijk afgestemd op jouw dagelijkse activiteiten, hobby’s en sporten om deze pijnloos te kunnen uitvoeren.

Fysiotherapie bij artrose/slijtage

Belangrijk om te weten bij zowel knie- als heupklachten als gevolg van artrose/slijtage is dat fysiotherapie wel degelijk helpt!

Vaak is het niks anders dan jouw lichaam de prikkel te geven om de benen wat betreft stabiliteit en kracht te versterken.

Knieklachten? Bel dan voor een afspraak 010-3072410 of vul het afspraakformulier in, we helpen je graag! Je kan binnen 48 uur bij ons terecht.

Fysiofoon

Als je vragen hebt voor de fysio, gratis en vrijblijvend.

Healthcheck

Een gratis afspraak bij ons op locatie voor vrijblijvende vragen.