Knieklachten

Knieklachten

Knieklachten kunnen op verschillende manieren ontstaan. Het is vaak of een traumatisch moment, ofwel een duidelijk onstaansmoment of de kniepijn is ontstaan zonder een duidelijk ontstaansmoment.

Duidelijk onstaansmoment

Knieklachten door een trauma komen vaak voor tijdens het sporten. Je merkt vaak direct dat je pijn ervaart door bijvoorbeeld verkeer draaien, verstappen of iemand die je aantikt tijdens een contactsport. Soms kan je niet meer verder en kan er direct vocht in de knie ontstaan. Ook blauwkleuring en/of warmte kunnen ontstaan en bewegen gaat lastig.

Bij sporters zien we vaak blessures:

  • Meniscusletsel
  • Kruisbandletsel
  • Binnenste/buitenste band letsel

Als je het idee hebt dat het rusten niet het gewenste effect heeft en je klachten ervaart met dagelijkse bezigheden of weer tijdens het sporten, is het verstandig om even langs te komen. Wij kunnen je meer duidelijkheid geven over of er mogelijk schade in de knie aanwezig is en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

kniepijn artrose

Geen duidelijk onstaansmoment

Knieklachten kunnen ook ontstaan zonder dat je weet hoe het komt, soms zijn ze langzaam steeds erger geworden en vind je het lastig waar het nou vandaan komt. Vaak heb je wel een aantal activiteiten waarbij je de pijn meer voelt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld traplopen, buigen van de knie of fietsen. Ook kan het zijn dat je het alleen voelt tijdens of na het uitvoeren van je sport.

De pijnklachten kunnen verschillende redenen hebben, overbelasting is iets wat we veel zien. Ook verminderde stabiliteit en/of kracht kunnen invloed hebben. In verder onderzoek kunnen wij erachter komen wat de oorzaak bij jou is.

Belasting/belastbaarheid

Knieklachten kunnen ook ontstaan doordat je meer hebt belast dan dat je normaal doet. Je hebt misschien meerdere keren een hoeveelheid belasting gegeven aan je lichaam wat je normaal gesproken niet doet. Je bent bijvoorbeeld begonnen met hardlopen, krachttraining of iets anders. Weefsel kan zich aanpassen aan bepaalde belasting, maar het heeft wel tijd nodig. Voldoende rust is daarom ook erg belangrijk. Door (veel) belasting en te weinig rust kunnen er pijnklachten ontstaan. Dit kan dus komen door bijvoorbeeld geen (goede) opbouw bij hardlopen of krachttraining. Wij kunnen je helpen om hierin de juiste balans te vinden en zo van je klachten af te komen.

Fysiotherapie bij artrose/slijtage

Artrose ofwel slijtage komt meestal pas voor bij mensen boven de 50. Slijtage is in principe een heel normaal proces. Net als dat je huid van mindere kwaliteit wordt en je misschien rimpels krijgt, zo neemt ook de kwaliteit van weefsel in en rondom je knie af. De een heeft er meer last van dan de ander. Artrose heeft verschillende fases. Door een foto te maken kunnen specialisten zien hoe je knie eraan toe is.

Heel vaak wordt er geadviseerd om met begeleiding van de fysiotherapeut je benen sterker te maken.

Zijn de pijnklachten te erg, werkt de therapie niet voldoende dan kun je in aanmerking komen voor een nieuwe knie. Dit wordt bepaald door een orthopeed. Na het krijgen van een nieuwe knie moet je goed revalideren. Ook daar kunnen wij jou mee helpen!

Door samen te onderzoeken wat er aan de hand is met je knie, stellen we samen met jou een passend behandelplan op. We geven je advies over hoe om te gaan met je klacht en hoe de therapie eruit zal komen te zien. Dit om jou weer pijnvrij te kunnen laten bewegen!

Fysiofoon

Als je vragen hebt voor de fysio, gratis en vrijblijvend.

Healthcheck

Een gratis afspraak bij ons op locatie voor vrijblijvende vragen.