Etalagebenen

Wat zijn Etalagebenen?

Etalagebenen, ook wel Claudicatio Intermittens  of Symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden genoemd.

Etalagebenen zijn een aandoening waarbij:

 • Patiënten pijn ervaren aan de benen bij het lopen, maar ook bij andere inspanning.
 • De meeste patiënten klagen over pijn in de kuiten of benen na een stukje lopen, zodra de patiënt(e) rust, nemen de klachten weer af. In sommige gevallen hebben patiënten ook last in rust.
 • De pijn wordt veroorzaakt, omdat de slagaderen te weinig zuurstof aan de spieren in het been leveren.
 • De onderliggende oorzaak hiervan is, dat er een vernauwing ontstaat in de slagaderen van het been door slagaderverkalking, ook wel atherosclerose genoemd.

Vergoeding fysiotherapie vanuit de verzekering

Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben (Lees verder voor meer informatie).

Ben je opzoek naar een claudicatiotherapeut bij je in de buurt? Bel dan naar 010-3072410 voor het inplannen van een afspraak, of druk hiernaast op de knop afspraak maken. Je kan binnen 48 uur bij ons terecht!

Waar komt de naam Etalagebenen vandaan?

De naam etalagebenen komt van het kenmerkende beeld van de patiënten, deze moeten om van de pijn in de benen af te komen noodgedwongen rusten. Omdat de meeste patiënten zich geen houding weten te geven tijdens het wachten gaan ze meestal ergens naar kijken, in de stad bijvoorbeeld naar de etalage van een winkel.

Wat is slagaderverkalking of atherosclerose?

Slagaderverkalking of atherosclerose, is een ziekte van de slagaders. Bij slagaderverkalking worden de wanden stug en verdikt en er treden vernauwingen op. De verdikkingen, ook wel plaques of atheromen genoemd, worden veroorzaakt door een plaatselijke toename van gladde spiercellen en afzetting van cholesterol, net onder de endotheellaag (de binnenbekleding) van de bloedvaten.

Als dit proces zich voortzet wordt de vaatwand zo dik dat de eigen bloedvoorziening tekort schiet. Dit deel sterft af en verkalkt daardoor, vandaar de naam slagaderverkalking. Deze verdikkingen kunnen de endotheellaag beschadigen. Bovendien zal het bloed ten gevolge van de vernauwing trager gaan stromen.

Door de beschadiging van de endotheellaag en door de trage stroomsnelheid van het bloed ontstaan heel gemakkelijk bloedstolsels. Na verloop van tijd kunnen deze bloedstolsels zo groot worden dat zij het hele bloedvat afsluiten (trombose). Als dit proces in de slagaders van de benen komt ontstaan daarbij de symptomen van etalagebenen.

bron: https://www.medicinfo.nl

Wat is de oorzaak?

Etalagebenen kan door meerdere oorzaken ontstaan, de grootste risicofactoren voor vernauwingen in de (been)slagaders zijn:

 • roken
 • hoge bloeddruk
 • diabetes mellitus (suikerziekte)
 • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
 • overgewicht
 • weinig lichaamsbeweging

Ook erfelijke aanleg en leeftijd spelen een rol.

Ik heb etalagebenen, wat nu?

Als je vermoedt etalage benen te hebben wordt je aangeraden om contact op te nemen met de huisarts, deze kan vaststellen of je last hebt van etalagebenen of je  eventueel doorsturen naar een vaatchirurg.

Zodra de diagnose is gesteld zal er overgegaan worden op een van meerdere behandelopties. Tegenwoordig is de meest toegepaste Gesupiviseerde looptrainig, ookwel GLT genoemd. Bij GLT ga je onder begeleiding van een fysiotherapeut trainen en krijg je advies en tips over aanpassingen om de klachten te verbeteren. Indien te training niet het gewenste effect heeft of de klachten al te ernstig zijn kan er voor gekozen worden om de vernauwing te “dotteren”. Hierbij wordt door een vaatchirurg plaatselijk de vernauwing in de slagader wijder gemaakt en word er soms een “stent” gezet waardoor de slagader goed open blijft staan.

In hele ernstige gevallen wordt er voor gekozen om te opereren. hierbij wordt er een bypass operatie gedaan, hierbij wordt er een goede ader uit het been gehaald om als omleiding voor de vernauwing te gebruiken.

Vergoeding fysiotherapie vanuit de verzekering

Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gesuperviseerde looptherapie (GLT) uit de basisverzekering vergoed voor patiënten met claudicatio intermittens (etalagebenen) die een verwijzing van de huisarts of specialist hebben. Dit wil zeggen dat deze groep patiënten geen aanvullende verzekering nodig heeft om een traject fysiotherapie vergoed te krijgen. Uit de basisverzekering worden 37 behandelingen fysiotherapie gedurende de periode van 1 jaar vergoed.

De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Ook in 2017 bedraagt het eigen risico €385,- (indien men niet gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging). Dus de eerste €385,- die aan zorgkosten gemaakt wordt (voor zover die kosten niet van het eigen risico zijn uitgezonderd), zijn voor rekening van de patiënt.

Indien de 37 behandelingen uit de basisverzekering gebruikt zijn en het traject gesuperviseerde looptherapie is nog niet afgesloten, dan kan men gebruik maken van de aanvullende verzekering mits deze is afgesloten.

Gespecialiseerde claudicatiotherapeuten.

Per ingang van 1 februari 2017 zijn wij, Eijkenaar fysiotherapie officieel aangesloten bij claudicationet en hebben wij een gespecialiseerde claudicatiotherapeut in dienst.

Deze therapeut is d.m.v. diverse cursussen extra geschoold in het behandelen en begeleiden van patiënten met etalagebenen. Een claudicatiotherapeut kan je helpen bij het maken van een gepersonaliseerd behandeltraject en je begeleiden in het bereiken van de door je gestelde doelen.

Samen met de therapeut zal je onder begeleiding gaan trainen om je loopafstand de verbeteren, daarbij zal ook aandacht geschonken worden aan het looppatroon. Naast het trainen voor de verbetering van de loopafstand zal er ook gekeken worden naar de algehele lifestyle en besproken worden waar je eventueel nog (realistische) lifestyle veranderingen zou kunnen toepassen om niet alleen de claudicatioklachten te verbeteren maar ook de Artherosclerose.

Ben je opzoek naar een claudicatiotherapeut bij je in de buurt? Bel dan naar 010-3072410 voor het inplannen van een afspraak, of druk hiernaast op de knop afspraak maken. Je kan binnen 48 uur bij ons terecht!

Voor meer informatie over etalagebenen en het claudicationet ga naar www.claudicationet.nl

ClaudicatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt.

 • Afspraak maken

 • Therapeuten

 • Werkwijze

 • Tarieven